RiskChallenger: van iPad naar browser

23 maart 2021

Bij het ontwikkelen van een nieuwe app of website is het belangrijk om de juiste keuzes te maken. Niet alleen over functionaliteit en interface, maar ook zeker over de techniek die je gebruikt. Ga je voor een webapplicatie, Android, iPad of toch Windows? Heb je een keuze gemaakt voor een platform, dan moet je gaan nadenken over de opbouw van je systeem. Hoe bouw je dit op? Hoe flexibel wil je zijn? Waar sla je al je data op?

Toen RiskChallenger in 2016 ontwikkeld werd, is er gekozen voor een app die alleen op iPad werkt met het idee dat dit platform veiligheid uitstraalt. De app straalde dit uitmaar deze manier van ontwikkelen had het ook een grote beperking. De app was slechts op een iPad te gebruiken en niet iedereen heeft er een. Even snel je laptop openslaan en aan de slag was er nog niet bij. Wat wij willen is dat iedereen, altijd RiskChallenger kan gebruiken. Het zou dus moeten werken op zowel Windows als Apple en ook op laptops en tablets. In dit blog probeer ik eenvoudig uit te leggen hoe wij van de iPad-applicatie de huidige applicatie hebben ontwikkeld, welke keuzes we hebben gemaakt en wat de structuur van onze applicaties is. 

De keuze voor browser 

De app voor iPad alleen was dus niet inzetbaar genoeg. Wat voor soort applicatie kunnen we dan maken? We kunnen grofweg 2 soorten applicaties onderscheiden: native en web. Een native applicatie is specifiek ontwikkeld voor 1 platform zoals bijvoorbeeld iOS, AndroidmacOS of Windows. Webapplicaties zijn ontwikkeld om als website te werken in een browser. Native applicaties voelen vaak sneller aan en zijn beter geïntegreerd met het apparaat dan webapplicaties. Echter is het ontwikkelen van een native applicatie wel duurder, omdat dit voor ieder platform apart moet gebeuren, terwijl een webapplicatie werkt op ieder platform met een browser.  

Wij willen graag dat RiskChallenger werkt op alle soorten computers en tablets. Tegelijkertijd hebben we geen onbeperkte ontwikkelingscapaciteit om snel voor veel verschillende platformen software te ontwikkelen.  Om deze redenen hebben we gekozen voor een webapplicatie. 

Structuur van de applicaties 

Eenmaal gekozen voor een webapplicatie kijken we naar de opbouw. Bij het ontwikkelen van de applicatie kunnen we op hoog niveau 2 componenten onderscheiden: frontend en backend. Frontend is de applicatie en interface waar de eindgebruiker mee werkt en in het geval van RiskChallenger dus zijn/haar risicodossier mee invoert en bewerkt. Bij RiskChallenger hebben we frontend applicaties: de RiskChallenger-app, de stem-app, de brainstorm-app en de admin-app (managen van organisaties en omgevingen)De backend zorgt voor alle zaken die aan de achterkant gebeuren, zoals het opslaan van de data in de database, zorgen dat alleen ingelogde gebruikers bij de data mogen et cetera. We onderscheiden in de backend de API en database. De API (Application Programming Interface) is een manier waarop het mogelijk is dat 2 verschillende applicaties met elkaar kunnen communiceren. In ons geval zorgt het ervoor dat de verschillende applicaties van RiskChallenger dezelfde data gebruiken en dat deze data in de database wordt opgeslagen. 

De RiskChallenger-app en admin-app communiceren met de API om zo de gegevens die de gebruiker invoert op te slaan. Bij het stemmen of brainstormen wordt er rechtstreeks gecommuniceerd tussen de stem-app of brainstorm-app en de RiskChallenger-app. Het stemmen en brainstormen gebeurt real-time, daarom hebben die rechtstreekse lijntjes met de RiskChallenger-app en communiceren ze niet via de API.  

Behalve dat onze eigen RiskChallenger-app risicodossiers moet kunnen bekijken en opslaan, zijn er ook andere, externe, applicaties die dat willen. Er zijn klanten die met bijvoorbeeld RelaticsPowerBI of een ander eigen softwarepakket werken en daar ook graag het risicodossier dat in RiskChallenger staat in willen gebruiken. Al deze externe applicaties kunnen ook met de API communiceren. Hiervoor hebben ze wel een organisatie-specifieke login nodig, om zo te laten zien wie ze zijn en dat ze toegang hebben.  

Om ervoor te zorgen dat al onze applicaties en de gegevens die we allemaal verwerken veilig zijn staat alles online bij Microsoft AzureAzure heeft de benodigde certificeringen, waaronder ISO-27000, waardoor wij er zeker van kunnen zijn dat we geen onnodig risico lopen. We hadden ook zelf onze applicaties online kunnen zetten en het serverbeheer kunnen doen, maar dat brengt allerlei risico’s met zich mee. “Schoenmaker blijf bij je leest” zeggen ze wel eens, dat geldt ook voor ons. 

Conclusie en nabije toekomst 

RiskChallenger is dus te gebruiken in iedere moderne browser (dus niet Internet Explorer zoals sommigen nog graag gebruiken). We hebben gezien hoe onze applicaties zijn ingericht en dat alle gegevens veilig staan opgeslagen bij AzureEr staat een stabiele basis.  

Wij zijn inmiddels aan de slag met mooie nieuwe functionaliteiten. Denk hierbij aan het toevoegen van bestanden en dashboardfunctionaliteit. Daarnaast zijn we ook druk bezig met het koppelen van onze klanten en haar applicaties of helpen we klanten zodat ze zelf een koppeling kunnen bouwen met RiskChallenger.  

Meer weten?  

Heb je ook een applicatie waarmee je de gegevens die in RiskChallenger staan wilt bewerken en heb je een koppeling nodig? Stuur ons een bericht en dan kijken we hoe we je kunnen helpen. 

Door: Wybren Kortstra
Publicatiedatum: 23 maart 2021

Recente blogs

Translation validation – automatisch vertaalde foutmeldingen

Translation validation – automatisch vertaalde foutmeldingen

In RiskChallenger zitten veel invoervelden, denk bijvoorbeeld aan het invoeren van de dossiernaam of risico-omschrijving. In het geval je deze vergeet in te vullen zal er een rode rand om het invoerveld verschijnen samen met een melding. Omdat RiskChallenger meerdere...

Doe eens gek: ga je risico’s echt beheersen!

Doe eens gek: ga je risico’s echt beheersen!

Op die vraag, heb ik geen wetenschappelijk onderbouwd antwoord, maar wel een mening: ja en ja! Het had voorzien kunnen worden en de impact had milder kunnen zijn. Natuurlijk is het pandemierisico er eentje in de categorie ‘Kleine kans, groot gevolg (KKGG)’. Maar...

Scale-up RiskChallenger sluit zich aan bij De Gasfabriek

Scale-up RiskChallenger sluit zich aan bij De Gasfabriek

Diederik Bol en Harry Steenwijk sluiten zich met hun scale-up RiskChallenger aan bij De Gasfabriek. Een samenwerking die voor beide partijen mooie kansen biedt. Het bedrijf opereert sinds deze zomer volledig zelfstandig. Met de interactieve software van RiskChallenger...