4 tips: Hoe bouw je een weerbare en veerkrachtige organisatie?

Bij RiskChallenger geloven we dat goede communicatie cruciaal is voor effectief risicomanagement. Risicoloze systemen bestaan niet; organisaties moeten vaak opereren onder druk, met beperkte en soms conflicterende doelen. Hier lees je 4 tips om jouw organisatie meer weerbaar, ofwel "Resilient" te maken.

30 oktober 2024
Youri van Geldrop

Hoe maak je jouw organisatie meer weerbaar?

Bij RiskChallenger geloven we dat goede communicatie cruciaal is voor effectief risicomanagement. Daarnaast is het belangrijk dat er een open cultuur heerst, waar risico's in een brede context en met input van relevante stakeholders besproken mogen worden. Risicoloze systemen bestaan niet; organisaties moeten vaak opereren onder druk, met beperkte middelen en soms conflicterende doelen. Risicomanagement kan je helpen om effectief om te gaan met de onzekerheden waar de organisatie mee te maken heeft.

Hier zijn vier tips om jouw organisatie meer weerbaar, ofwel ’Resilient’ te maken:

Tip 1: Focus ook op wat goed gaat

In plaats van alleen te kijken naar wat er mis kan gaan, is het ook belangrijk om te begrijpen waarom dingen goed gaan. Als alle in-kaart-gebrachte risico’s behandeld zijn, betekent dit niet dat er geen risico’s meer zijn. Door te analyseren en te versterken wat goed werkt, vergroot je de kans op succes en verminder je de risico’s waar geen zicht op is.

Tip 2: Creëer een communicatieve en open cultuur rondom risico's

Een cultuur van vertrouwen, open communicatie en samenwerking is essentieel. Zorg ervoor dat medewerkers binnen de organisatie betrokken zijn bij risicomanagement en creëer een omgeving waarin iedereen zich verantwoordelijk voelt. Maak risicomanagement niet het proces van enkelen die te veel op afstand staan van de werkelijkheid. Brede betrokkenheid zorgt voor een collectief gevoel van verantwoordelijkheid, wat pro activiteit stimuleert en communicatief risicomanagement versterkt.

Tip 3: Versterk adaptieve capaciteiten

Organisaties moeten zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dit vereist dat mensen en systemen op druk, variaties en verstoringen kunnen anticiperen en deze kunnen absorberen. Zorg ervoor dat niet alleen de procedures, maar ook de assets, risico's, maatregelen, rollen & verantwoordelijkheden en beschikbare middelen gecommuniceerd zijn naar iedereen binnen de organisatie. Dit stelt medewerkers in staat om snel en effectief te reageren op overwachte situaties. Gebruik tools zoals RiskChallenger om actuele inzichten te krijgen en te houden in je proces om risico's beter te beheren.

Tip 4: Balans tussen weerbaarheid en veerkracht

Bij RiskChallenger zien wij resilience als twee zijden van dezelfde medaille: weerbaarheid en veerkracht. Weerbaarheid is het vermogen van een organisatie om zichzelf te beschermen tegen risico's door middel van proactieve-, & preventieve maatregelen. Veerkracht is het vermogen van een organisatie om tijdig te reageren, zich aan te kunnen passen, en snel te kunnen herstellen naar de (nieuwe) normale situatie. Een optimale aanpak, wordt gekenmerkt door een balans tussen weerbaarheid en veerkracht met een holistisch perspectief.

Heb je nog vragen over dit artikel?

Neem gerust contact met ons op via de live chat of via

support@riskchallenger.nl