Iv

"Risicomanagement is natuurlijk gewoon heel tijdrovend. We besparen zo 1 of 2 dagen per risicosessie met het gebruik van RiskChallenger."

7 april 2025
Team RiskChallenger

Iv is een ingenieursbureau dat zich richt op de meest complexe vraagstukken, met een sterke focus op de energietransitie. Iv is actief in diverse markten, waaronder energie en offshore, infrastructuur en water, industrie, gebouwen en maritiem.

Mark Havelaar, manager projectbeheersing bij Iv, ondersteunt met zijn team projecten gedurende het volledige proces: van planning en financiën tot Systems Engineering en risicomanagement. Sinds eind 2024 maakt Iv gebruik van RiskChallenger voor hun risicomanagement.

Kun je wat vertellen over je werk?

Het team van Mark richt zich zowel op projectmanagement als op technische projectbeheersing.

“Wij werken aan een breed scala van projecten binnen Iv. Dat varieert van een kernreactor tot een offshore platform tot aan een brug. Voor ons maakt het eigenlijk niet uit wat voor type project het is; elk technisch product volgt uiteindelijk een vergelijkbaar proces.”

Iv opereert voornamelijk aan de opdrachtgeverskant en richt zich op de voorbereidende fase van projecten.

“Wij maken een ontwerp binnen Iv en daar hoort misschien nog een contract bij. We zorgen dan dat het klaar staat, zodat het door een aannemer vervolgens gebouwd kan worden.”

Hier hoort ook risicomanagement bij. Mark vertelt wanneer zijn team met risicomanagement te maken heeft.

“Wij worden soms gevraagd vanuit een project om een risk assessment te doen en dit in één dag te verzorgen. Er is wat voorbereiding nodig, je houdt een sessie, haalt de benodigde informatie op en verwerkt deze. Bij andere opdrachten draaien we echt volledig mee, dan wil je natuurlijk risicomanagement laten terugkomen en maandelijks updaten. Dus dan begin je wel met een sessie, maar dan gaat het mee gedurende het hele project.”

Wat is de aanleiding geweest om met RiskChallenger in zee te gaan?

Mark heeft RiskChallenger leren kennen via een collega die een risicosessie hield bij een gemeente.

“Voor risicosessies gebruikten wij altijd de ouderwetse post-it methode. Bij die gemeente gaven ze aan dat ze met RiskChallenger werkten, dus ze hebben het laten zien. Mijn collega zag daar de meerwaarde van in, dus heeft hij dat bij mij aangegeven. Ik ben er zelf ingedoken, heb een demo gedownload en zag al snel dat het een interessante oplossing was.”

Uit navraag binnen Iv bleek dat er al eerder contact met RiskChallenger was geweest, maar toen was de software nog beperkt in gebruik.

“Dat was in de beginfase, rond 2019. Toen was het bijvoorbeeld alleen beschikbaar voor Apple, waardoor we er destijds niet voor kozen. Nu gebruiken we RiskChallenger wel, omdat we steeds vaker als experts gevraagd worden voor risicosessies. Dan wil je ook met iets aankomen.”

Mark vertelt dat een van de grootste voordelen die Iv ervaart, de tijdsbesparing is.

“Het is natuurlijk gewoon heel tijdrovend. Die sessies met post-its gaan prima, mensen gaan bewegen en je hebt interactie. Maar de verwerking achteraf nam enorm veel tijd in beslag. Op de ouderwetse manier dat je met grote A2-vellen onder je arm terugkwam en alles handmatig moest overtypen in Excel, dat gaat nu zoveel makkelijker. En los van de tijd, is het ook werkplezier. Mensen vinden het niet per se leuk om 2 dagen bezig te zijn om post-its uit te werken. Dat maakt het ook dat het wat langer duurt, want ze kunnen er best wel tegenaan hikken. Dus we besparen zo 1 of 2 dagen per risicosessie met het gebruik van RiskChallenger.”

Hoe ging het eerste gebruik met RiskChallenger?

“Ik vond het wel intuïtief, ons team bestaat uit mensen die al wat verder zijn in het gebruik van dit soort tools. We gebruiken ook Relatics en we hebben heel veel mensen die daar echt wel gewend zijn mee te werken”

Het team heeft van tevoren een knoppentraining van RiskChallenger Academy gevolgd.

“En dat helpt natuurlijk wel. Eigenlijk moet je dat gewoon hebben om te weten waar je moet klikken en wat handig is. Na die training kan iedereen uit ons team er vlekkeloos mee werken.”

Maken jullie voornamelijk gebruik van de brainstormfunctie in de app, of beheersen jullie ook nog risico’s door het project heen?

“Allebei. Voor onze eigen ontwerpwerkzaamheden moet je natuurlijk ook de risico’s beheersen. Daarnaast werk ik nu aan een project waarin we maandelijks een voortgangsrapportage opstellen. We houden de risico’s dus continu bij en draaien het dashboard daarvoor uit in RiskChallenger.”


Een ander voordeel is de visuele weergave van risico’s.

“Dat beginscherm, waarin risico’s op een grid worden geplot, geeft direct overzicht.Je ziet in één oogopslag hoeveel rode en groene risico’s er zijn, wat direct helpt om een goed beeld te krijgen. Daarnaast vind ik de filteropties erg handig. Je kunt snel zoeken en filteren.”

Welke verbeteringen zie je nog voor de tool?

Mark vertelt dat ze graag de achtergrond van de brainstorm zouden willen aanpassen.

“Voorheen werkten we met verschillende sheets die we op de muur plakten, zodat we risico’s direct in de juiste categorie konden zetten, bijvoorbeeld met de RISMAN thema’s. In het canvas van de brainstorm kan je dat niet voorprogrammeren. Zodra de risico’s erin staan, kun je ze wel verslepen en groeperen, maar het zou handig zijn als je dit vooraf al kunt configureren. Daarnaast is het, omdat wij met meerdere klanten werken, ook van meerwaarde als je het risicoformat van meerdere klanten kan toevoegen aan RiskChallenger. Nu kun je alleen 1 format uitdraaien.”

Hoe ervaar je de support van RiskChallenger?

“Goed, ik heb korte lijntjes met David en Diederik. Laatst had een teamlid op vrijdagmiddag een vraag via de live-chat gesteld en maandagochtend was er al een mailwisseling gaande.”

Mark waardeert RiskChallenger dan ook met een hoog cijfer.

“Een 10 geef ik niet, want er is altijd ruimte voor verbetering. Maar ik durf zeker een 8 te geven!”

De feedback die Mark heeft gegeven, verwerken we in onze roadmap. Zo zorgen we ervoor dat de software zich blijft ontwikkelen tot de beste oplossing voor communicatief risicomanagement.

Heb je nog vragen over dit artikel?

Neem gerust contact met ons op via de live chat of via

support@riskchallenger.nl