Aveco de Bondt
"Het helpt je op weg, het is overal ook op locatie benaderbaar, met een laptop, tablet of telefoon kun je erbij. En met risicomanagement is het wel fijn dat je zo’n tool hebt; waardoor je risicomanagement dus gewoon ook kan uitvoeren op het project.”
Aveco de Bondt is een advies- en ingenieursbureau op het gebied van Infrastructuur en Ruimte, Bouw en Duurzaamheid en Water en Klimaat. Aveco de Bondt werkt onder andere voor waterschappen, provincies, het Rijk maar ook voor aannemers en bouwontwikkelaars van VolkerWessels. Sinds april 2023 is Leon Lankhorst teamleider Projectbeheersing, Contractmanagement en Tendermanagement. Binnen zijn team zijn ze vooral bezig met risicomanagement, systems engineering, planningsmanagement en tendermanagement.
Wat is de aanleiding geweest om met RiskChallenger in zee te gaan?
Dat is inmiddels al vier jaar geleden, vertelt Leon. Ondanks dat hij pas later is komen werken bij Aveco de Bondt, heeft hij wel een idee waarom die keuze is gemaakt.
Leon: “Ik denk dat het gewoon een no-brainer was; omdat het gewoon faciliteert in hoe wij risicomanagement zien en willen doen. De tool is daar gewoon heel erg handig in.”
Leon vertelt dat het is begonnen bij de business line Water en Klimaat. Om een professionaliseringsslag te maken binnen risicomanagement, vooral ook vooraanbestedingen, hebben zij gekozen om met een tool te werken.
Leon: “Met een tool, in dit geval RiskChallenger, scoor je ook beter voor je klant. Je komt serieuzer en professioneler over.”
Daarnaast is Aveco de Bondt nu als eerste RiskChallenger Certified, en dat helpt ook een stuk in deze professionalisering.
Leon: “Zo geef je aan dat we weer een stap verder zijn in communicatief risicomanagement en hoe dit wordt toegepast op projecten, en ik denk dat wij daar gewoon hartstikke trots op mogen zijn op dit certificaat.”
Waarvoor gebruikt Aveco de Bondt de software van RiskChallenger?
De software van RiskChallenger wordt vooral ingezet vanuit projectbeheersing in alle takken van sport die Aveco de Bondt doet. Leon vertelt dat het een fijne laagdrempelige manier is om risicomanagement bespreekbaar te maken.
Leon: “Als je iets wilt faciliteren qua proces en je kunt daar een tool bij gebruiken dan maakt dat het voor de verbeelding makkelijker. Het helpt je op weg, het is overal ook op locatie benaderbaar, met een laptop, tablet of telefoon kun je erbij. En met risicomanagement is het wel fijn dat je zo’n tool hebt; waardoor je risicomanagement dus gewoon ook kan uitvoeren op het project.”
Naast dat de tool van RiskChallenger laagdrempelig is en de brainstorm een gemakkelijke en toegankelijke functie is, vindt Leon de visualisering via een kaart erg prettig.
Leon: “Wij zijn op dit moment bezig met een project waarbij we onder andere te maken hebben met een Natura-2000 gebied. Via de kaart kunnen we gemakkelijk zien hoe het precies zit, zo praat je gemakkelijker. Bovendien maakt het risicomanagement ook wat leuker, het gaat dan meer tot de verbeelding spreken en is dan niet alleen droog en saai.”
Hoe heb jij het eerste gebruik met RiskChallenger ervaren?
Leon vertelt dat mede dankzij zijn achtergrond in risicomanagement, de tool gemakkelijk te gebruiken is.
Leon: “Ik ben er blind ingegaan. Ik heb wel wat uitleg gekregen van een collega, maar toen ik een moment had gevonden dat ik de tijd had, ben ik de tool zelf gaan ontdekken. Het verbaasde mij hoe snel ik het eigenlijk onder de knie had, hoe makkelijk je navigeert. Je hebt natuurlijk wel een beetje de tips en tricks, daar moet je zelf wel achter komen, maar dat is ook wel leuk.”
Verder is Leon tevreden over het gemakkelijke gebruik van RiskChallenger hoe hij de tool nu kent.
Leon: “De gegevens zijn ook heel makkelijk te exporteren en te importeren in andere tools. Dashboarding en rapporten maken is gewoon soepel en je hebt direct inzicht wat de verwachtingswaarden zijn voor tijd en geld, wat toch altijd heel erg belangrijk is.”
Heeft het gebruik van RiskChallenger jullie iets bespaard?
Leon: “Dat vind ik met projectbeheersing lastig aan te duiden in uren of kosten.”
Leon vertelt wel dat zij dankzij de vele risicodossiers die zij in de laatste jaren hebben gemaakt, een grote database hebben kunnen opbouwen, wat de efficiëntie bij het opzetten van nieuwe risicodossiers ten goede komt.
Leon: “Je kunt snel zoeken naar risicodossiers van projecten die vergelijkbaar zijn. Dan kun je sneller goede risico’s en goede maatregelen vinden waardoor je ook sneller zo’n risicodossier kwalitatief al gewoon goed kan gebruiken. Zo steek je ook weer zo’n risicosessie anders in. Dus dat gaat dus sowieso in versnelling denk ik; dat is sowieso efficiënter.”
Daarnaast krijgt Aveco de Bondt nu ze RiskChallenger Certified zijn, vernieuwde trainingen over RiskChallenger en risicomanagement an sich.
Leon: “Zo kunnen we vervolgens onze team weer een update geven om alle ins en outs te weten, maar ook RiskChallenger blijft natuurlijk in ontwikkeling dus er komen om de zoveel tijd nieuwe features in, daar moeten wij ook gewoon van op de hoogte zijn.”
Zo groeit Aveco de Bondt mee met de tool en met risicomanagement.
Leon: “Op die manier zijn onze opdrachtgevers ook weer tevreden met het niveau van risicomanagement dat wij faciliteren.”
Hoe ervaar je de service en support van RiskChallenger?
Leon is erg tevreden met de support die RiskChallenger biedt.
Leon: “Op de website kan je gemakkelijk chatten en krijg je gelijk antwoord. Of contact met Diederik en Harry, dat verloopt heel makkelijk en die zijn snel te bereiken.”
Die service geeft Leon dan ook een 9.
Leon: “Hoe snel erop gereageerd wordt en hoe snel problemen worden opgelost. En wat betreft de tool is het een dikke 8, met ruimte voor verdere ontwikkeling natuurlijk. We hebben ook de mogelijkheid om die punten aan te geven, en het risicomanagementproces verandert ook. Het is gewoon fijn dat jullie daar bovenop zitten.”
Heb je nog vragen over dit artikel?
Neem gerust contact met ons op via de live chat of via
support@riskchallenger.nl