Heijmans

"In vergelijking met Relatics is RiskChallenger veel laagdrempeliger in gebruik. Het maakt risicomanagement een stuk intuïtiever en makkelijker."

24 februari 2023
Team RiskChallenger

Hoe zorg je ervoor dat risicomanagement een interessant onderwerp wordt om te bespreken? We hebben het gevraagd aan Dennis Boterman, risicomanager bij Heijmans. Hij gebruikt RiskChallenger al enige tijd om het risicomanagement van Heijmans te faciliteren.

Waarom koos Heijmans voor RiskChallenger?

Als aannemer werkt Heijmans op grote (infra)projecten. Dergelijke projecten brengen altijd risico‘s met zich mee. Om hun risicomanagement te verbeteren koos Heijmans ervoor om met onze software te werken. De toegevoegde waarde voor Heijmans zit in het visuele aspect dat RiskChallenger biedt.

“In vergelijking met Relatics – waar risico’s in lijsten worden weergegeven – is RiskChallenger veel laagdrempeliger in gebruik.” begint Dennis. “Doordat de software visueel is ingesteld, kan iedereen het gebruiken. Het helpt ons met het brainstormen, waarbij iedereen kan meedoen via zijn of haar telefoon of laptop. Het maakt risicomanagement een stuk intuïtiever en makkelijker.”

Op welke projecten wordt RiskChallenger gebruikt?

Heijmans is middels een pilot op project A1 Apeldoorn/Twello begonnen met het gebruik van RiskChallenger, waarbij de software bij verschillende gesprekken werd getoond. Daarnaast werd RiskChallenger ook intern bij Heijmans getoond. In beide gevallen werd er enorm enthousiast gereageerd. “Wanneer kan ik dit ook gebruiken voor mijn project?” was een veelgehoorde vraag.

Sindsdien gebruikt Heijmans RiskChallenger op veel meer projecten. Dennis vertelt dat onze software, afhankelijk van het project, wekelijks tot dagelijks wordt gebruikt.

“Het E303-programma is een overkoepelend programma waarin allerlei projecten plaatsvinden. Ik weet van één project waarin volledig met RiskChallenger werd gewerkt. Dat is achteraf pas overgezet naar Relatics. Het gebruik van RiskChallenger op andere projecten zal meer wekelijks zijn, op basis van het aantal sessies dat gehouden wordt. We gebruiken het vooral om sessies via RiskChallenger te houden en deze te exporteren naar Relatics.”

Wat wint Heijmans door RiskChallenger?

Door het gebruik van RiskChallenger boekt Dennis veel tijdwinst. Dat komt onder andere door het visuele aspect van de software. “Hoe visueler je iets kunt maken, hoe sneller iedereen over hetzelfde praat. Uiteindelijk bespaart dat je een hoop tijd en kosten. Daarom ben ik zo’n fan van de kaartfunctionaliteiten. Ik kan in RiskChallenger aangeven over welke locaties of gebieden we het hebben. Dat maakt dat je makkelijker met elkaar praat.”

Niet alleen in het visuele aspect is er tijdwinst, maar ook in de nabewerking van risicosessies. “Ja vooral in het uitwerken zit veel tijdsbesparing.” vertelt Dennis. “Middels de exportfunctie hoeven we niet meer alle post-its over te schrijven. Mensen schrijven nu zelf digitaal alles op in RiskChallenger, je exporteert het en het staat in Relatics. Het enige wat je nog hoeft te doen, is nabewerking; dubbelingen eruit halen of zaken iets netter opschrijven.”

Dennis kan op deze manier direct oorzaak-gevolg-maatregelen invoeren, filteren op o.a. risiconiveaus en makkelijk notities bijvoegen. Daarna wordt alles met één druk geëxporteerd. “Dat scheelt enorm veel tijd én het werkplezier gaat ervan omhoog.”

Welk cijfer geeft Dennis aan RiskChallenger?

De gebruikservaring van klanten met onze software is belangrijk voor ons. Wanneer we Dennis om een cijfer vragen, geeft hij ons een 9. “De software is dusdanig intuïtief en makkelijk te gebruiken, dat er weinig ondersteuning nodig is. Incidentele of technische zaken die wel eens voorkomen na een update daargelaten, werkt de software heel goed. RiskChallenger reageert in een hoog tempo op onze vragen. We stellen vandaag een vraag en morgen is het opgelost.” legt hij uit.

Feedback die Dennis geeft, wordt meegenomen in onze roadmap. Dat betekent dat wanneer Dennis een bepaalde functionaliteit zoekt, deze ook daadwerkelijk toegevoegd wordt aan onze software. Als de aanpassingen relevant genoeg zijn, worden die toegankelijk voor alle RiskChallenger-gebruikers. Daarmee kunnen we maatwerk standaardiseren.

Heb je nog vragen over dit artikel?

Neem gerust contact met ons op via de live chat of via

support@riskchallenger.nl